loading

3D Yazıcı Nedir?

02-05-2018 16:10    256

3D Yazıcı nedir ?


3D Yazıcı bilgisayar üzerinde tasarlanmış veya 3 boyutlu olarak taranmış modelleri, bir çok farklı malzeme kullanarak çok hızlı ve ekstra bir kalıp yada fikstüre ihtiyaç duymadan üreten bir cihazdır.

FDM teknolojisi ile çalışan 3D Yazıcılar genellikle ABS ve PLA gibi termoplastik polimer malzemeler kullanmaktadır. Filaman formundaki malzeme yüksek sıcaklığa sahip bir nozül yardımı ile eritilerek katmanlar halinde inşa edilir.

3D Yazıcılar ile üretim yapabilmek için öncelikle bir 3 boyutlu modele ihtiyaç vardır. Bu alanda kullanılabilecek yazılımlardan bazıları, AutoCAD, SolidWorks, Google Sketchup, Rhino3D. Bu yazılımlar ile tasarlanan modeller STL dosyası olarak export edilerek 3D yazıcılar ile üretilebilmektedir.


3D Yazıcı nasıl çalışır?

Herşey oluşturmak istediğiniz nesnenin veya ürünün dijital tasarımını yapmanız ile başlar. Üç boyutlu nesneler içinde aynı şey geçerlidir. Bu sanal tasarım 3D modelleme programı (CAD programı) kullanarak ya da hazır bir ürünü üç boyutlu tarayıcı ile tarayarak yapılır.
İki boyutlu dünya’da alışık olduğumuz şekilde anlatmak gerekirse, bir yazıcıdan kağıt baskı alabilmek için önce Word (.doc) veya PDF dosyası hazırlamanız gerekir ya da elinizde hazır bir belge varsa, bunu bir tarayıcıda (scanner) tarayıp dijital verisini alırsınız.

Nesneyi üretmek için 3D Printer baskı yapmadan önce, üç boyutlu çizim dosyanızı (CAD, STL) yüzlerce veya binlerce ince katmanlara dilimler. Her bir katman belirli bir kalınlıktadır – örneğin 0.1 mm kalınlığında.

Bu dilimlenmiş katman verileri üç boyutlu yazıcıya aktarılır ve üç boyutlu yazıcı katmanları örmeye başlar. Her bir katmanın üstüne bir sonraki katmanı ekleyerek nihai nesneyi üretir. Üç boyutlu yazıcı PLA veya ABS plastik gibi hammadde eriterek katman katman nesneyi örererek gerçekleştirir.


Etiketler: